Cand mintea este relaxata, corpul slabeste mai usor!

Tehnicile de relaxare si hipnoza clinica sunt un adjuvant important in controlul greutatii corporale. Ele lucreaza in planul inconstient al controlului si stiemi de sine, gestiunii emotionale.

Exista si planul constient care trebuie sa fie in acord cu planul inconstient de slabire prin buna gestionare a meniurilor zilnice. De aceea, doar combinarea acestor dimensiuni poate sa aduca rezultate durabile.

In primul rand, atat tehnicile de relaxare cat si cele hipnotice duc organismul in activarea sistemului nervos parasimpatic care are ca scop relaxarea si digestia corecta, astfel incat functiile metabolice vor functiona automat mai corect.

In al doilea rand, ele sunt baza pentru a lucra in plan inconstient pe credinte, stima de sine, starea de bine si increderea in propria persoana.

Voi detalia succint fiecare componenta utilizata.

Relaxarea este de mai multe tipuri: de eliberare, profunda si controlata

Se incepe cu relaxarea musculara profunda Shultz, care poate fi inregistrata pe suport audio si pe care pacientul o poate asculta si acasa, recomandandu-se sa practice zilnic acest exercitiu.

Relaxarea de eliberare, ca si relaxarea profunda, are drept scop reducerea tensiunii musculare, fara a face referire ca si in relaxarea musculara profunda atat la relaxarea, cat si la contractia musculara, ci numai la relaxare. Relaxarea de eliberare este recomandata ca urmator pas, dupa ce pacientul este familiarizat cu relaxarea musculara profunda.

Pacientul sta relaxat in scaun, isi concentreaza atentia supra relaxarii si isi imagineaza cum cu fiecare expiratie tensiunea ii paraseste corpul. Relaxarea controlata combina relaxarea cu exercitiile de respiratie profunda, utilizand un cuvant sau o imagine pentru a declansa sentimentul imediat al relaxarii musculare. Acest cuvant sau imagine trebuie sa fie asociate cu relaxarea in mintea pacientului. Se alege un cuvant sau o imagine care sunt utilizate in cursul exercitiului de relaxare in mod repetat, pana cand acel cuvant sau acea imagine declanseaza automat relaxarea. Cuvantul poate fi pur-si-simplu “relaxeaza-te”, frecvent folosit pe casetele cu exercitii de relaxare, sau poate fi de exemplu o imagine mentala a unei plaje, a unei flori, sau orice altceva

Imageria ghidata este o tehnica folosita in terapia psihosomatica

Este un proces cu doua componente : prima componenta implica relaxarea profunda prin tehnici de relaxare si antrenament respirator. In faza de relaxare pacientul inchide ochii si se concentreaza pe respiratia rara, sau pe tensiunea din muschi, de multe ori pe un fond de muzica linistita sau sunete din natura, ca de exemplu valurile marii sau ciripitul pasarilor, care induc relaxarea. Odata ce pacientul se relaxeaza incepe exercitiul de imagerie, cu imagini relaxante care odihnesc mintea si corpul. Pacientul poate utiliza rememorarea cestei imagini, a unei situatii sau a unui scenariu pentru a diminua anxietatea, cum ar fi in cursul nasterii, interventiilor chirurgicale sau evenimentelor anxietante. Pacientul se poate imagina ca parcurgand fiecare pas al anxietatii, pe care apoi il depaseste.

 

In transa hipnotica sunt utile in terapia psihosomatica imageria locului preferat, tehnicile pentru cresterea stimei de sine, tehnica anxiometrului, si imageria ghidata in stare de transa, cu metafore directionate catre controlul greutatii corporale si obtinerea imaginii corporale dorite.

 

Transa hipnotica de tip ericksonian

Hipnoza ericksoniana reprezinta o abordare terapeutica moderna, initiata de Milton Erickson despre care se spune ca exercita o influienta la fel de mare ca si Sigmund Freud pe vremea sa. Hipnoza ericksoniana este permisiva si nondirectiva (hipnoza clasica este directiva) cu un caracter flexibil, subiectul avand posibilitatea ca in stare de hipnoza, sa afle ca dispune de resurse inconstiente pe care nu le foloseste, dar care ii pot aduce transformarea.

Psihoterapia prin hipnoza ofera un cadru special de lucru cu inconstientul, apeland la acea putere extraordinara din interiorul nostru – creativitatea, care de multe ori este blocata de criticism si tipare mentale rigide.

Oamenii stiu mult mai mult decat cred ei ca stiu, dar pierd timp pretios pentru ca se limiteaza si se complica. Mediul de provenienta ne-a invatat sa credem ca avem capacitati limitate, motiv pentru care multi oameni se restrictioneaza, se blocheaza in vechi sabloane, impiedicand accesul spre inconstient.

Abordarea ericksoniana are un caracter individualizat, folosind metaforele sau comunicarea analogica in scop terapeutic. Daca va amintiti basmul „Harap Alb”, in care fiul imparatului merge in grajd cu o tava de jaratec pentru a-si alege calul … era calul cel mai slab, gloaba cea mai neputincioasa din grajd! Deci, nu conteaza cum aratam, ce spun altii despre noi pentru ca in fiecare din noi poate exista un cal nazdravan, pot exista resurse nebanuite, care pot fi mobilizate nu prin mijloace obisnuite, ci prin mijloace mai putin obisnuite, prin hipnoza.

Transa hipnotica reprezinta o stare modificata de constiinta in cadrul careia subiectul se deconecteaza de stimulii externi si se conecteaza cu propriul univers interior. Acest fenomen se petrece frecvent in viata curenta, de exemplu, traim un fel de transa in timp ce facem jogging, in timp ce citim un roman interesant, urmarim un film captivant, conducem masina, cand lucram foarte concentrati intram intr-o stare din care ne trebuie un timp oarecare, pentru a “reveni din nou cu picioarele pe pamant”. Transa nu este o stare de somn ci de relaxare, din care subiectul revine si isi poate aminti si povesti tot ceea ce a simtit.

Schimbarea terapeutica reprezinta un proces activ care se deruleaza in trepte, o schimbare mica antrenand o alta, subiectii invatand treptat-treptat cum sa-si mentina echilibru. Reusita unei sedinte de hipnoza depinde de subiect si de starea de confort a acestuia, de metoda folosita, atitudinea si tinuta terapeutului, de timbrul vocii, de modul in care urmareste si stapaneste desfasurarea reactiilor subiectului. In stare hipnotica se acceseaza parti ale experientei sau personalitatii care nu sunt accesibile in stari de constienta, fata de care subiectul opune rezintenta in terapie. Hipnoza e „poarta catre inconstient”, taramul eliberator in care neredescoperim ca fiinte infinite! Hipnoza este o regresie a constientului in favoarea inconstientului. Progresii de varsta dar si regresii de varsta au loc in scop terapeutic!

Ce spun pacientii:

Elena, inginer

Un loc minunat, unde o echipă de oameni super profesionsti și cu suflete mari, își fac cu dragoste și blândețe meseria, pentru ca nouă să ne fie mai bine in această viață.

test testimonial nou

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text eve

Top